閉幕單元:亂世攻略

Closing Session: Welcome to Europe?



希望旅行社
Human Smugglers


2010年阿拉伯之春爆發,戰火肆虐中東各國,短短幾年內,數以萬計的難民湧入歐洲。經手非法移民的偷渡集團儼然成為全球最大旅行社之一,他們販賣希望給追求更好生活的難民,生意興隆,是歐洲各國面對非法移民問題的首要勁敵。從製作假證件到客製化偷渡路線,本片首度帶領大家第一手直擊人蛇集團的產業秘辛。

For the first-time human smugglers, will reveal - on camera - the secrets of their trade. We offer an inside and real picture of the industry that has brought millions of migrants to Europe within a short span of years. An astonishing insight to how one of the largest travel agencies in the World – human smugglers - operate: offering tailor-made travel arrangements to individuals and groups according to their financial potential, producing false documents and insight to different routes and departure beaches.


丹麥│丹麥廣電協會
紀錄片│59分鐘
導演:保羅-艾瑞克•海布思、喬治•拉森

Denmark│DR
Documentary│59 mins
Director: Poul-Erik Heilbuth, Georg Larsen

台北場 @台北市立大學中正堂
2018年11月11日 (星期日) 19:00-21:30

高雄場 @高雄市立圖書總館際會廳
2018年11月18日 (星期日) 19:00-21:30

台中場 @台中市政府集會堂
2018年12月16日 (星期日) 19:00-21:30

導演介紹


導演│保羅-艾瑞克•海布思
Director | Poul-Erik Heilbuth

從事廣播、電視與平面媒體記者工作逾35年,製作多元主題紀錄片,如:體育界運動禁藥、歐洲非法移民、伊拉克戰爭及開發中國家問題。迄今已製播十幾部電視紀錄片,並獲得20個國際獎項。作品《價值的價值》(Prices of Prices)曾獲蒙地卡羅國際電視節金仙獎、義大利國家獎時事類、最佳歐洲紀錄片歐洲獎(柏林)、及國際電視獎等殊榮。

名人推薦

李雪莉(報導者總編輯)

數百萬難民從中東和北非往歐洲走,地中海的旅程成為走出絕望家園的遙遠救贖,但這旅程卻極其殘酷。輸送難民的「全球最大旅行社」,竟是由人口販運者、黑社會、貪腐官員所共同協力打造。這個不公義的世界,冷漠的世人難脫責任。當國與國邊界愈築愈高,當各國想盡辦法動用軍力排除難民,當網路上出現「把難民送進毒氣室」的仇恨語言,那世人怎麼有資格批判人口販子對難民的剝削?這部紀錄片深刻告訴我們,在這個黑白混淆的世道裡,身為難民的艱難。

延伸閱讀

【亂世攻略】其他片單